Jacht-training

Voor mensen die hun labrador alleen als huishond houden is het misschien voldoende dat de hond enkele basisoefeningen kent, zoals het netjes volgen aan de lijn, zitten of liggen op bevel en komen wanneer er gefloten of geroepen wordt. Maar voor diegene die iets meer uit hun labrador retriever willen halen, bestaat er de mogelijkheid om hun hond jachttraining te laten volgen.

Een labrador is niet alleen een mooie hond hij heeft ook een uniek karakter. Dit karakter komt het best tot uiting wanneer hij kan werken op het jachtveld. Dan pas kan men de belangrijkste eigenschap van de labrador waarnemen: zijn enorme "will to please". Een "echte" labrador geniet intens als hij iets voor zijn baas kan doen. Aan ons om deze uitzonderlijke gave ten volle tot uiting te laten komen door met onze labrador een jachtopleiding te volgen.

Wanneer je een dergelijke cursus volgt is het vaak niet zo dat je met je hond ook effectief aan het echte jachtgebeuren dient deel te nemen. Alhoewel dit de spreekwoordelijke slagroom op de taart is. Labradors scheppen er evenzeer plezier in als ze kunnen apporteren met dummy's. Als je een bepaald niveau bereikt hebt kan je eventueel deelnemen aan de gekende workingtests. Tijdens deze wedstrijden worden een aantal jachtsituaties in scène gezet die je met je labrador tot een goed eind dient te brengen. Maar voordat je zover bent is er vanzelfsprekend al heel wat trainingswerk aan vooraf gegaan.

Trainen met je labrador moet voor mens en hond een aangename bezigheid blijven. Het is niet de bedoeling dat we overdadig te werk gaan. Dit leid enkel maar tot frustratie, zowel voor de hond als voor de voorjager. Dagelijks een twintigtal minuten is ruim voldoende. Doordat je steeds in de vrije natuur bent en de diversiteit van de terreinen je een onuitputtelijke bron van mogelijkheden bieden om oefeningen uit te zetten, is werken met je labrador een fantastische en boeiende hobby.

Gebruikte commando´s

Op stem : markeerapport = "apport"
verloren apport = "zoek verloren"
uitsturen = "vooruit"

Op fluit : zitten (afstoppen) = 1x fluiten (lange fluittoon)
zoeken op afstand = serie korte fluittonen
komen (bij-roepen)= 2x fluiten (1x lang - 1x kort)